Chci se učit v: Ostravě Opavě online

Úvod  /  Blog  /  Víte, jak se správně vyslovují gnocchi?

Reference

Informujeme

  • Vypsali jsme nové jazykové kurzy pro jarní semestr 2024

    Zapište se do nového jazykového kurzu! Ať už Vám vyhovuje více skupinová nebo individuální výuka, vybírat můžete z celkem 12 jazyků - tradičních i netradičních. Učíme v Ostravě, v Opavě i online!

  • Objevte s námi krásu portugalštiny

    Naučte se s námi portugalsky a otevře se Vám brána do celého světa. Portugalsky mluví více než 250 milionů lidí na celém světě. Je pro ně rodným nebo druhým jazykem a najdete je skutečně téměř v každém koutě zeměkoule. Připojte se do našich online lekcí portugalštiny a objevte tento krásný jazyk a jeho výhody.

  • Všechny články

Víte, jak se správně vyslovují gnocchi?

Italové jsou považováni za velmi přátelský, horkokrevný a vášnivý národ. Stejně je tomu tak i u naší lektorky italštiny Romany, ze které vyzařuje temperament, energie a dobrá nálada na první pohled. Jméno Romana má latinský původ a znamená "Římanka, původem z Říma". Není tedy divu, že naší lektorce koluje v žilách italská krev. Pojďte si dnes přečíst rozhovor o tom, jak se Romana dostala italštině a co ji na učení nejvíce baví!


Romano, co tě motivovalo k tomu, aby ses začala učit italsky?

Abych řekla pravdu, byla to spíš nutnost, jelikož když jsem jela poprvé do Itálie, neuměla jsem ani slovo italsky a potřebovala jsem se nějak domluvit. Nakonec se mi tam natolik zalíbilo, že jsem tam zůstala 3 roky. Poté jsem se vrátila zpátky do Česka a nyní čtvrtým rokem studuji italskou filologii na magisterském studiu v Olomouci. Každopádně se do Itálie vracím každým rokem, vždycky přes léto a trávím tam asi 3 měsíce.

 

To musíš znát Itálii velmi dobře. Jaká místa bys nám doporučila navštívit? Je něco, co není až tak turistický známé, ale tobě se líbí?

Itálie je sama o sobě velmi hezká a jiná, hlavně co se týče stylu života a způsobu bydlení. Takže si myslím, že ať už člověk pojede kamkoli, vždy tam najde něco,co ho osloví. Především bych ale doporučila jih Itálie, který je velmi oblíbený mezi turisty. Je tam krásné moře, mnohem hezčí než na severu. Dále Neapol a Pompeje, kde jsem byla už mnohokrát. Jinak já osobně dávám přednost spíš menším vesničkám, což se nemusí každému líbit.

Chci se učit italsky s Romanou!

 

O italštině se říká, že je to poměrně lehký jazyk. Dokonce i do češtiny proniklo hodně italských slov, především z gastronomie. Používají nějaké slovo Češi špatně nebo ho špatně vyslovují?

Ano, o italštině se říká, že je jednoduchá, ale myslím, že to platí jen do určité úrovně. V okamžiku, kdy se člověk dostane dál než začátečnická úroveň, přijdou zapeklitosti. Ale to je asi v každém jazyce. :) A co se týče té špatné výslovnosti. Je toho více, ale hodně mě irituje slovo gnocchi. To Češi obvykle vyslovují jako gnoči, ale správná výslovnost je [ňoky].

 

Jaké italské slovo máš nejraději?

Nejradši mám slovo „povídat si“, které se italsky řekne chiacchierare [kjak.kjeˈra.re], protože je dlouhé a studenti s tím mívají problém. Proto je to vždycky nechávám říct alespoň 10x po sobě! (smích)

 

Nyní učíš ve firemních, individuálních a skupinových kurzech. Jak probíhají tvé hodiny a jací jsou tvojí studenti?

Mé hodiny? (smích) Záleží. Vždy je přizpůsobuji studentům, jejich potřebám a výukovému stylu. Nejvíce se zaměřuji na konverzaci, aby se studenti nebáli mluvit, to je to nejdůležitější. Hrajeme hry, cvičíme modelové dialogy a říkáme si různé jazykolamy. Tak se aspoň pořádně rozhýbe jazýček. :-) A jací jsou moji studenti? Úžasní! Šikovní, namotivovaní. Je radost s nimi pracovat.

Přihlaste se do kurzu italštiny!

 

Na co se můžou nově příchozí studenti těšit?

Myslím si, že v mých kurzech pocítí takovou italskou atmosféru, hlavně tedy ze mě. (smích) Rozhodně se nemusí ničeho bát! V PARAKALU máme skvělou, až domáckou atmosféru a vždy se snažíme vytvořit super prostředí tak, aby to bylo pro studenty příjemné a inspirující. Aby do hodin chodili rádi, abychom se společně smáli a přitom se jako nic naučili dobře italsky! :)

Tak toto je naše lektorka Romana. Neváhejte a přihlaste se do jejích kurzů. Určitě nebudete litovat.

© Sabina Bzdylová