Chci se učit v: Ostravě Opavě online

Úvod  /  Blog  /  Proč učíme v malých skupinkách?

Reference

Informujeme

  • Nové letní kurzy pro cestovatele

    Chystáte se v létě do cestovat do zahraničí? Překonejte své rozpaky a začněte s místními mluvit jejich rodným jazykem!

  • Objevte s námi krásu portugalštiny

    Naučte se s námi portugalsky a otevře se Vám brána do celého světa. Portugalsky mluví více než 250 milionů lidí na celém světě. Je pro ně rodným nebo druhým jazykem a najdete je skutečně téměř v každém koutě zeměkoule. Připojte se do našich online lekcí portugalštiny a objevte tento krásný jazyk a jeho výhody.

  • Všechny články

Proč učíme v malých skupinkách?

V PARAKALU učíme cizí jazyky v malých skupinkách. Nabízíme buď individuální kurzy pro 1 - 2 studenty nebo skupinové kurzy pro 3 - 6 studentů.

Studenti ve skupinových kurzech tvoří zhruba 65 % všech našich studentů. Průměrný počet studentů v 1 skupinovém kurzu jsou 4 studenti. (Máme malý počet firemních kurzů, kde je maximální počet studentů navýšen (7, 8 studentů). Prostě někdy to ve firmách organizačně jinak nejde. :-) ).

Aktuálně vypsané skupinové kurzy

35 % našich studentů tvoří studenti v individuálních kurzech, kde se lektor (někdy 2 lektoři) věnují 1 - 2 studentům. Nejčastěji se jedná o tzv. kurzy jeden na jednoho, tedy jeden lektor se věnuje jednomu studentovi, ale máme také zhruba 15 % individuálních kurzů, kam docházejí 2 studenti. Jsou to nejčastěji manželé/partneři, kteří takto mohou mít společný koníček. Několik individuálních kurzů (cca 5%) má 1 student k dispozici 2 lektory, kteří se ve výuce střídají (jeden se věnuje např. gramatice, s druhým trénují konverzaci).

Individuální kurzy s volnou kapacitou

Proč malé skupinky?

Každý student je výjimečný a přistupuje k výuce cizího jazyka jinak. Má jinou motivaci, proč se rozhodl jazyk učit, jiný je způsob, jakým vnímá jazyk, jiná je jeho trpělivost, časové i finanční možnosti. Jsme si toho vědomi a snažíme se s tím pracovat tak, abychom byli ve výuce co nejvíce efektivní.

V individuálních kurzech, které jsou velice efektivní a studenti v nich dokážou dělat takové pokroky, že nám to občas (i po těch letech) vyrazí dech, můžeme individualitu studenta plně respektovat a organizaci i způsob a tempo výuky nastavíme tak, abychom se co nejvíce naladili "na notu" studenta, podporovali jeho vnitřní motivaci, využili jeho silné stránky při výuce cizího jazyka apod. Co to přesně znamená?

Malý počet studentů ve skupinových kurzech nám dovoluje přistupovat velmi individuálně ke každému studentu i v tomto typu kurzů. Obsah skupinového kurzu je rámcově určený a vychází především z jazykové úrovně studentů (např. Italština pro mírně pokročilé je vhodná pro studenty, kteří se italsky učili zhruba 2 roky, ovládají určité, blíže specifikované gramatické jevy a slovní zásobu). Ovšem náplň jednotlivých lekcí přizpůsobujeme konkrétní skupince dle toho, jak se sejde - jiná slovní zásoba, témata dle zájmů studentů; jiný způsob i forma výuky tak, aby to bylo co nejefektivnější pro všechny zúčastněné.

Více studentů přináší také více pohledů a přístupu k jazyku, a tak lektor vysvětluje jazykový jev z více stran, což je prospěsně pro všechny zúčastněné.

Zároveň je zachována velká výhoda, kterou (malé) skupiny přinášejí, a to vnější motivace ze strany ostatních studentů: "Nemohu nepřijít, protože ostatní na mě čekají.", "Když nepřijdu, nebudu vědět, co se probíralo.", "Musím udělat úkol, protože ostatní ho budou mít." Na druhou stranu - pro uklidnění - se tímto nemusíte nechat paralyzovat. V případě, že se lekce nemůžete zúčastnit, poskytneme Vám přehled toho, co se probíralo, a právě díky malému počtu studentů ve skupině se vám lektor věnuje a nestává se, že by Vám "ujel vlak".)