Chci se učit v: Ostravě Opavě online

Úvod  /  Blog  /  Koronavirus nás nezastaví ... učíme online!

Reference

Informujeme

  • Vypsali jsme nové jazykové kurzy pro jarní semestr 2024

    Zapište se do nového jazykového kurzu! Ať už Vám vyhovuje více skupinová nebo individuální výuka, vybírat můžete z celkem 12 jazyků - tradičních i netradičních. Učíme v Ostravě, v Opavě i online!

  • Objevte s námi krásu portugalštiny

    Naučte se s námi portugalsky a otevře se Vám brána do celého světa. Portugalsky mluví více než 250 milionů lidí na celém světě. Je pro ně rodným nebo druhým jazykem a najdete je skutečně téměř v každém koutě zeměkoule. Připojte se do našich online lekcí portugalštiny a objevte tento krásný jazyk a jeho výhody.

  • Všechny články

Koronavirus nás nezastaví ... učíme online!

Na začátku koronavirové krize jsme si řekli: "Fajn, dáme si dvoutýdenní prázdniny a jedeme dál." Ale nyní vídíme, že to bude na delší dobu a pořádně nevíme, kdy to celé skončí. A když se přestaneme učit cizí jazyky, náš mozek začne zakrňovat. To, co jsme se naučili, to, co jsme poctivě trénovali a vrývali do našich mozkových závitů, se pomalu začíná "zasouvat" a my začínáme zapomínat. A to nechceme! ;) Chceme mluvit cizím jazykem/cizími jazyky, chceme trénovat náš mozek, chceme být aktivní! ;)

Jak to udělat? Naštěstí je tady online!

Mnoho lidí s při slově online zděsí. Ať už je to tím, že tyto technologie neumí používat nebo proto, že i když je občas používají, nemají je rádi a mají radši osobní kontakt.

Já se vám nyní pokusím popsat, co je k online výuce potřeba, a na základě zkušeností našich lektorů a studentů (kteří aktuálně již na online výuku přešli) si popíšeme, jak lekce probíhají, najdeme výhody, které online výuka přináší, i nástrahy, které nás mohou čekat.

 

3 věci, bez kterých se při online výuce neobejdete

1. Počítač s webkamerou (popř. tablet nebo mobil), sluchátka nutná nejsou, ale třeba pro mě je jejich používání příjemnější;

2. Dobré připojení k internetu;

3. Nainstalovaný program umožňující volání. Nejrozšířenějším programem je Skype, ale hodně používáme také Google Hangouts MeetZoom aj.

Pokud nejste technicky příliš zdatní, nemusíte se obávat, trpělivě vás navedeme a pomůžeme vám zvládnout počáteční používání těchto programů.

"Z online výuky mám jen pozitivní odezvy. Někteří klienti měli ze začátky obavy, jak skype zvládnou, ale při první hodině si na všechno zvykli a teď už výuka plyne velmi příjemně." /Venda, lektorka angličtiny a němčiny/

 

Jak probíhá výuka

Z průzkumu mezi našimi lektory vyplývá, že online výuka se oproti klasické výuce v učebnách příliš neliší. Všichni se ale shodli na tom, že online lekce jsou mnohem více zaměřeny na konverzaci.

"V online lekcích o hodně více komunikujeme. Když student sedí v učebně, poznám, zda mi rozumí nebo ne, i neverbálně. Když ho vidím jen na obrazovce, nejsem si jista, co znamená jeho mlčení. Je to souhlas? Bojí se zeptat? Nebo vypadlo připojení? Proto se pořád ujišťuji a ptám, že tam je a rozumíme si." /Romča, lektorka italštiny/

Lektoři hodně používají sdílenou obrazovkou, díky které vysvětlují gramatiku nebo ukazují podklady k následné konverzaci. Využívají také hodně videí a dalších online aplikací (např. Quizlet, Kahoot aj.). Výjimkou není ani používání online podpory jednotlivých učebnic, prezentace, mp3 nahrávky a mnoho dalšího.

Z hlediska přípravy lektorů vyžaduje online lekce trochu jiný přístup. Není možné používat některé techniky výuky jako v klasických lekcích, což přináší spoustu výzev a nutnosti hledání nových možností. Celkově to ale přináší pozitiva pro všechny zúčastněné strany.

Jediné problémy spojené s online výukou, které lektoři v našem průzkumu zmínili, byly problémy technického rázu, nejčastěji výpadek internetu či "zaseknutý počítač".

Pozitiva však převažují:

"Studenti mi v domácím prostředí přijdou uvolněnější a sebejistější, což jde velmi pozitivně vidět i na jejich výkonu." /Jana, lektorka angličtiny/

"Díky tomu, že ušetříme čas cestováním na lekci (a možná i díky tomu, že máme karanténu), je snazší najít termín." /Terka, lektorka španělštiny/

"Raději se se studenty vidíme na živo, ale online lekce se snažíme udělat hezké i díky tomu, že se řídíme heslem "jako doma", a tak si třeba otevřeme víno a je nám fajn." /Terka, lektorka španělštiny/

"Pozitivně hodnotím časovou flexibilitu. Nemusíme řešit, zda se kapacitně vejdeme do našich učeben, ale můžeme se domluvit na lekci kdykoli. Jedna moje studentka pracuje v nemocnici, a tak obzvláště nyní oceňuje mít lekci v době, kdy má zrovna volno." /Domča, lektorka němčiny/

 

Jak přejít na online kurz v Parakalu

Pokud u nás již navštěvujete individuální či skupinový kurz, není problém překlopit ho do online podoby. Kontaktujte svého lektora nebo koordinátora jazykových kurzů. Zde jen připomínám, že v případě skupinových kurzů je potřeba domluvit se se všemi účastníky kurzu, což nám může organizačně nějakou dobu zabrat.

Pokud se u nás ještě neučíte, můžeme otevřít úplně nový individuální online kurz, který může i po skončení krizového období probíhat online anebo se pak může překlopit do offline podoby.

© Věra Sasková