Chci se učit v: Ostravě Opavě online

Úvod  /  Blog  /  Baví mě, když to funguje!

Reference

Informujeme

  • Vypsali jsme nové jazykové kurzy pro jarní semestr 2024

    Zapište se do nového jazykového kurzu! Ať už Vám vyhovuje více skupinová nebo individuální výuka, vybírat můžete z celkem 12 jazyků - tradičních i netradičních. Učíme v Ostravě, v Opavě i online!

  • Objevte s námi krásu portugalštiny

    Naučte se s námi portugalsky a otevře se Vám brána do celého světa. Portugalsky mluví více než 250 milionů lidí na celém světě. Je pro ně rodným nebo druhým jazykem a najdete je skutečně téměř v každém koutě zeměkoule. Připojte se do našich online lekcí portugalštiny a objevte tento krásný jazyk a jeho výhody.

  • Všechny články

Baví mě, když to funguje!

Dnes vám přinášíme rozhovor s lektorkou němčiny Janou, která díky svým mnohaletým zkušenostem z praxe dokáže uspokojit i ty nejvyšší nároky na odbornou obchodní němčinu. O tom, jak se udržet na špičce či jak motivovat své studenty, hovoří v tomto článku.

 

Jani, hned na začátku se tě zeptám na klasickou otázku: Proč sis vybrala němčinu?

Němčinu jsem slyšela kolem sebe již od dětství. Babička i děda mluvili německy, obzvláště když chtěli, abychom jim nerozuměli. Takže němčina byla součástí mého života prakticky odmala. Na gymnáziu mi pak při výběru cizího jazyka připadala němčina jako samozřejmá volba. Navíc mě motivoval náš profesor němčiny, který mi svým přístupem ukázal, že němčina je logická a má svá pravidla. Němčinu jsem si zamilovala a chtěla jsem ji poznat ještě více. Vzdělávala jsem se, k tomu jsem začala aktivně pracovat ve firmě s německy mluvícími obchodními partnery a absolvovala jsem pracovní pobyty v Německu. Díky tomu se teď při výuce mohu zaměřit také na obchodní němčinu. Avšak zkušenosti z praxe mi byly málo, proto jsem vystudovala germanistiku na Ostravské univerzitě.

Jak si jazyk udržuješ?

Němčina je mou srdeční záležitostí. Čtu německé knihy v originále, sleduji německé televizní pořady a poslouchám zprávy. Každoročně jezdím na kratší či delší pobyty do Německa a Rakouska, zdokonalovat jazyk a poznávat další krásy těchto zemí.

Zapište se do kurzu odborné obchodní němčiny!

 

Výuce němčiny se věnuješ již několik let. Co tě motivuje?

Mluvit německy neznamená jen volit cizí slova, nýbrž jinak myslet – německy.  Němčina znamená jinou kulturu, jiné myšlení. Snažím se předávat své zkušenosti mým studentům s nadšením, snažím se, aby je jazyk bavil, tak jako mě. Když vidím, že to funguje, studenti dělají pokroky a mají z toho radost, tak to je pro mě ta pravá motivace a to mě baví.

Existuje krásný citát: „Průměrný učitel vypráví. Dobrý učitel vysvětluje. Výborný učitel ukazuje. Nejlepší učitel inspiruje.“ Jak inspiruješ a motivuješ své studenty ty?

Ukazuji jim, jaké dělají pokroky. Mají radost, když jsou po několika lekcích schopni se domluvit, zeptat se na cestu nebo si něco koupit v obchodě či objednat v restauraci. To na začátku kurzu neuměli. Ráda se vracím k již  probrané látce, mimo jiné i proto, abych studentům připomněla, jak tehdy „bojovali“ s gramatikou a dnes jim to připadá jednoduché. Vidí sami ten pokrok a to je motivuje jít dál a posouvat pomyslnou laťku.

Jaký máš se studenty vztah? Přeci jen spolu trávíte spoustu času...

Řekla bych, že máme přátelský vztah. Ke každému se snažím najít cestu. Chci, aby se i oni při výuce cítili příjemně, aby se na výuku těšili. Rozhodli se ve svém volném čase pro němčinu. To zase motivuje mě, abych jim takto strávené chvíle co nejvíce zpříjemnila.

Chci se učit němčinu v individuálním kurzu!

 

Co se ti v hodinách nejvíce osvědčilo, kromě klasické četby, poslechu, psaní a mluvení?

Ráda studenty odkazuji na zajímavé internetové stránky, kde si třeba vyberou článek, který je zaujal, a ten pak prezentují v hodině. To mají studenti rádi, neboť aplikují své znalosti v praxi a navíc si hodinu vytváří sami. Přizpůsobuji se požadavkům studenta. Důležité je, aby v hodině maximálně mluvili. Neboť němčinu se nestačí učit, němčina se musí zažít.

V Parakalu nejsi žádný nováček. Proč ráda učíš právě tady?

Vládne zde skvělá domácí atmosféra. Navíc je zajištěna péče o stávající lektory formou seminářů a školení. Komunikace funguje perfektně. A hlavně…tým lektorů tvoří lidé, kteří milují cizí jazyky a předávají své zkušenosti s nadšením na své studenty. Stejně jako já.

 

Přihlaste se na ukázkovou lekci němčiny nebo se rovnou zapište do aktuálně nabízených kurzů cizích jazyků. Těšíme se na vás!

© Lenka Šťastná