Chci se učit v: Ostravě Opavě online

Úvod  /  Blog  /  5 důvodů, proč se naučit italsky

Reference

Informujeme

  • Vypsali jsme nové jazykové kurzy pro jarní semestr 2024

    Zapište se do nového jazykového kurzu! Ať už Vám vyhovuje více skupinová nebo individuální výuka, vybírat můžete z celkem 12 jazyků - tradičních i netradičních. Učíme v Ostravě, v Opavě i online!

  • Objevte s námi krásu portugalštiny

    Naučte se s námi portugalsky a otevře se Vám brána do celého světa. Portugalsky mluví více než 250 milionů lidí na celém světě. Je pro ně rodným nebo druhým jazykem a najdete je skutečně téměř v každém koutě zeměkoule. Připojte se do našich online lekcí portugalštiny a objevte tento krásný jazyk a jeho výhody.

  • Všechny články

5 důvodů, proč se naučit italsky

Říká se, že italština je jeden z nejromantičtějších jazyků světa, ke kterému neodmyslitelně patří charakteristická gestikulace. I přesto, že pro svou jednoduchost, krásu a melodičnost si už podmanila několik miliónů mluvčích, není tak často vyhledávána jako například angličtina nebo němčina. Pojďme si tedy říct, proč bychom se měli naučit italsky!

1. Bez italštiny do Itálie?Šikmá věž v Pisse

Jste-li nadšení cestovatelé a rádi navštívíte každou zemi, určitě nezapomeňte na Itálii. Kdo by aspoň jednou v životě nechtěl vidět Šikmou věž v Pise, Colosseum v Římě nebo se podívat do Milána, města obchodu a módy?

Ti zkušenější, kteří už v Itálii byli, vědí, že ne všichni Italové ovládají cizí jazyky. Je tedy lepší znát alespoň nějaké základní italské fráze pro případ, že se budete chtít zeptat na cestu. Navíc jakmile Italové zjistí, že mluvíte italsky, změní k vám přístup. Budou vřelejší a přátelštější.

2. Cesta k dalším jazykům

Italština spolu se španělštinoufrancouzštinou a s mnoha dalšími jazyky patří do skupiny románských jazyků, které se postupně vyvíjely z latiny. Tím, že se naučíte italsky, porozumíte nejen částečně latinským názvům, což se může hodit třeba studentům medicíny, ale i mnohem rychleji zvládnete další románský jazyk, protože jsou si velmi podobné. Např. "Dobrý den." se italsky řekne "Buongiorno!", španělsky "¡Buenos días!" a francouzsky "Bonjour!". Podobné, že?

3. Máte rádi farfalle, rotelle či cavatelli?

Patříte mezi gurmány a máte mlsný jazýček? V Itálii si určitě přijdete na své. Italská kuchyně se totiž pyšní přípravou těch nejlepších jídel a dezertů. Ovšem budete-li si chtít něco objednat z jídelního lístku, bez znalosti italštiny může nastat problém. Rádi byste zkusili farfalle, rotelle, tagliolini, orecchiette, penne, cavatelli, ale bojíte se, co vám přinesou? Všechno jsou to těstoviny. Jako italštináři si vždy v restauraci vyberete správně a hlavně budete umět svou objednávku správně vyslovit, aniž byste si udělali ostudu.

Máte rádi farfalle?

4. Milujete Ferrari?

Máte rádi luxusní auta či módní značky? Láká vás možnost pracovat ve firmách jako Ferrari, Maserati, Lamborghini, Prada nebo Benetton? Všechno to jsou italské firmy, a tak věřte, že s italštinou zabodujete. Navíc pobočky těchto firem nenajdete jen v Itálii, ale po celé Evropě i za jejími hranicemi. Tak neváhejte a začněte s italštinou co nejdřív!

5. Film i kniha v originále jsou vždy lepší!

Už jste viděli film Maléry pana účetního nebo Život je krásný? Co takhle se na ně podívat v italštině a bez titulků? Zlepšíte si tím nejen poslech, ale i slovní zásobu. Naopak ti z vás, kteří dávají přednost knihám před filmy, si mohou přečíst významná díla v originále jako je např. román Jméno růže od Umberta Eca nebo slavný Dekameron od Giovanni Boccaccia.

Máte chuť naučit se italsky? Neváhejte a přihlašte se do individuálního nebo skupinového kurzu!

@ Sabina Bzdylová